top of page

Orașul ONOMATOPEL

Updated: Apr 10, 2020



Bun găsit dragii mei 💜


După o pauză destul de lungă de când nu am mai postat aici, revin spre voi cu gânduri și idei numai bune de pus în practică (vrând, nevrând, fiind mai apropiați, de cei dragi/ familie/ copii, ca niciodată).

Weekendul acesta am lucrat la ceea ce s-a dovedit a fi Orașul ONOMTOPEL.



În acest oraș copilul este invitat să reproducă, să imite, să își reamintească ceea ce aude (în natură- animale, fenomene naturale, diverse sunetele auzite în oraș, dar și anumite interjecții). Cu alte cuvinte, punem în practică ceea ce înseamnă, de fapt, aceste onomatopee.


Corectarea limbajului se face treptat, respectând anumiți pași esențiali. Pentru a-l învăța pe copil să pronunțe corect un sunet este importanat să se înceapă prin exerciții de „analiză auditivă” a respectivului sunet. Așadar, exerciţiile de dezvoltare a motricităţii generale (mers, întors capul, ridicatul umerilor, etc.) şi a motricităţii organelor de sunt realizate prin exerciţii de fonaţie şi de pronunţie, indicate fiind mai ales exerciţiile de mişcări asociate cu pronunţia de silabe, baterea din palme pentru a accelera sau încetini ritmul, mişcări asociate cu pronunţia de onomatopee sau de cuvinte simple.


Mă voi opri asupra onomatopeelor în acest articol. Precizez faptul că se pune accent pe acele onomatopee care duc la corectarea sunetului deficitar.


Exemple:

Trenul: ș-ș-ș/ ciuuu-ciuuu

Șarpele: sss/ s-s-s

Albina:bzzz-bzzz/ zum-zum

Roata: scârț

Șoricelul: chiț- chiț

Greierele: cri-cri

Vântul: vâjjj- vâjjj

Clopotul: ding- dong/ bing-bang

Văitatul: of-of-of/ vai-vai

Găina: co-tcot-cot-codac

Curcanul: gluu-gluu

Fusul: sfârr-sfârr

Măgarul : i-haaa i-haa

Claxonul: tu-tuu/ tit-tit

Ambulanța: nino-nino

Bucurie: uraaa/ iu-huu/ ieeei

Plâns: uee-uee

A zvârli un obiect: zvârrr

Bate vântul: f-f-f/ fff

Foarfecă: țac- țac

Picuri de ploaie: pic-pic


Toate acestea se realizează diferit: cu voce șoptită, cu voce tare, se pot prelungii anumite sunete, se pot face anumite pauze între fiecare grupe de sunete, având în vedere particularitatea fiecărui copil și sunetul afectat.


Desigur, acest orășel a fost creeat pentru a se folosi onomatopeele într-un mod cât mai creativ. se pot întrepătrunde exerciții de respirație (pentru a mișca pomul), venim cu mașinuța și alegem în ce parte a orașului ne oprim (la zoo, în parc, la gară, în zona emoțiilor). În orice mod am folosi acest orășel, important este ca această sarcină să fie percepută de copil ca o joacă, în același timp creându-se o relație terapeutică între copil și logoped, sau o întărire a relației copil-părinte.


Să aveți parte de zile productive și frumoase (în ciuda contextului bulversant care ne traversează).


Ce teme ți-ar plăcea să mai abordez pe viitor? Aștept propunerile tale în secțiunea de comentarii sau pe Facebook.


Cu drag,

FDG



136 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page